lördag 28 juni 2008

Jesus - evangeliets centrum

Under mina år som adventist har jag haft en resa som gradvis inneburit att uttrycket "Jesus är svaret" fått en allt mer konkret betydelse. Jag påstår att han verkligen är svaret på allt vad livet innebär och att orden i Joh. 14:6 - Jag är vägen, sanningen och livet.. - har fått ett outtömligt djup. För att denna blogg ska vara trovärdig måste därför fokusera vara på Jesus (evangelikal) och den kan aldrig bli progressiv om inte jesustron tas upp på ett radikalt, äkta och omformande sätt. Vi är inte ute efter liberalteologi - men söker en djupare insikt vart Jesus kan leda oss.

I den tidiga kyrkohistorien fanns en debatt kring jesusbilden - några satte honom helt på det jordiska planet och andra satte honom till enbart andlig. Tidiga klassiska kyrkomöten handlade om denna fråga. Även i adventismens vagga finns spår av arianism - dvs att Jesus var en skapad varelse. Men sedan början av 1900-talet har adventismen en trinetarisk trosbekännelse och har alltså lämnat arianismen bakom sig även om spår av en avvikande jesusbild kan finnas i tidig adventistlitteratur. Debatten kring Jesus har gått vidare och kan inom teologin sammanfattas i "questen" att förena den historiske Jesus med den andliga bilden bibeln ger. Det intressanta är att vi idag befinner oss i "third quest" - ett teologiskt nytänkande med 90-talet som ursprung som sätter Jesus i ett helt nytt ljus. Jesus är inte längre en blåögd arisk förebild utan är satt i sitt historiska sammanhang, som jude, med det tankesystem som fanns i det Palestina som var anekterat av det historiska romarriket. Har adventismen hängt med i denna teologiska utveckling av jesusbilden? Jag tror inte det - inte fullt ut iallafall. Även om det är begränsat finns det intern rädsla för goda thirdquest teologier som t.ex. Philip Yancey och Brian Mclaren. Därför är det anledning att lyfta fram en ny jesusbild och utvecka den.

Under detta tema på bloggen kan därför följande frågeställningar vara aktuella:

* Hade Jesus ett mer radikalt och socialt omformande budskap än vad kyrkan traditionellt gett oss? Tänk om han hade mer rätt, men på andra sätt än vi någonsin förstått?

* Hur förstår vi Jesus huvudtema - gudsriket eller himmelriket - på ett sätt som gör det kristna lärjungaskapet mer meningsfullt i vardagen? Har adventismens fokus på gudsrikets fullbordan - Jesu återkomst - gjort att vi missat huvuduppdraget?

* Varför är det vanligt att adventister använder guds- eller fadersbegreppet mer frekvent än jesusbegreppet när man vill beskriva den Gud man tror på? Frågan ställs för att vi ska förstå våra rötter - inte för att döma eller kritisera.

Bloggen kommer förmodligen inte att komma igång på allvar ännu på ett tag, så se frågorna som en positiv utmaning under sommaren. Ta gärna hjälp av Yancey och McLaren - och en inspirerad bibelläsning förstås.

Bara i Jesus kan vi se vem Gud är.

söndag 1 juni 2008

Bloggar där ute på nätet som kan vara läsvärda

En dialog har många inlägg och intryck och det kan vara många som är med att forma bilden som växer fram. Alla inlägg syns inte i slutprodukten, vissa påverkar mer och andra mindre. Därför står vi inte för allt innehåll i de bloggar som listas nedan, men de kan vara värda att att gräva vidare i:


Brian McLaren: En amerikans kristen ledare som är en av dem som gett upphov till Emerging Church - den framväxande kyrkan. Det handlar om samtal kring postmodernt tänkande och ett frigörande från modernismen som präglar mycket av den kristna tron.


For the Gospel: Ochså en amerikansk blogg med skribenter som har sina rötter inom adventismen, men som tydligt fokuserar på evangeliet i form av kärleksbudskapet och nåden samtidigt som man varnar för och ser exempel på legalism och puritanism som lever sig kvar.


Rainer R, Lasse B och Harald G. Tre yngre pastorer inom Adventistsamfundet i Sverige, Danmark och Norge. De finns inte med här därför att de redan är placerade i något "fack", men för att de är goda teologer som följer utvecklingen inom evangelisk tro och postmodernt tänkande.

Radikal-reformatorisk. En blogg där författaren, Jonas L vänder på varje sten som traditionellt har legat till grund för den protestantiska tron. Jonas är en Jesusefterföljare - som har sin teologiska utbildning från Örebro Missionsskola (Evangeliska Frikyrkan). Som messiansk kristen funderar han t.ex. på sabbatens betydelse för oss idag...

Sabbath Rest in Jesus. En blogg som sticker ut i sammanhanget, men som med sitt bildspråk kan ge sitt bidrag. Det finns de som valt att lämna adventismen för att gå vidare med ett andefyllt liv i nya sammanhang. Här kan vi ana hur sabbaten fått ytterligare perspektiv och en dimension vi kanske kan lära något av?