torsdag 31 maj 2012

En Generation för Jesus

I dagarna kom det första numret ut av Ung Adventist, en webtidning för dagens vuxna ungdomar inom den svenska Adventkyrkan. Innehållet speglar på ett representativt sätt den utveckling som mainstream adventism har, där ungdomar allt mer brinner för att förstå Bibelns budskap och ärligt söker det praktiska i att följa Jesus. Samtidigt som denna iver måste uppmuntras finns det förstås också en risk att man fastnar i frågor som med all heder kan anses intressanta, men som inte har någon relevans för det praktiska kristna livet.  Luther skulle ha kallat sådana frågor adiafora, dvs. goda frågor att samtala om inom den kristna tron, men inte nödvändiga för frälsningen till det eviga livet.   För att uppmuntra till en fortsatt sökande utveckling av webtidningen och ge några utmaningar till ung adventism i Sverige idag vill jag därför skicka med några reflektioner som hoppningsvis kan ge ringar på vattnet.

  • Först av allt - fortsätt ett ärligt sökande efter vem Jesus verkligen är.  Det innebär inte bara att se honom som en frälsare och överstepräst, utan också som en personlig vän här och nu, en vän som uppmuntrar till att se människor mitt ibland oss. Varför, jo därför att Jesus såg, hörde, grät, skrattade och brydde sig om männskor när han vandrade på Jorden. 
  • Lev 100% för Jesus.  Det handlar om 7x24 där varje moment i en kristens liv kan göra skillnad i det sammanhang du lever i. Det finns ingen måttstock, eller speciell tid för kristen tjänst - det handlar om närvaro - här och nu - där Jesu tankar kan speglas ut i vardagslivet.
  • Fortsätt  förstå det sammanhang du lever i och låt Jesus utmana dig.  Alla de moderna mediakanaler vi omges av (Internet, film etc.) är en väg att tolka och förstå de problem och den nöd som vanliga människor är drabbade av. Sök människor där de finns - festen, idrottsföreningen,  kanske t.o.m. puben! Var öppen för att se, lära och förstå och låt sedan din relation till Jesus öppna tankarna för vad Han skulle ha gjort - och kallar dig att göra. 
  • Hitta projekt att engarera dig i, något som syftar till att göra skillnad i det sammanhang du lever i.  Med en levande Jesusvision missar du inte att se behoven att göra skillnad inom t.ex. rättvisefrågor, fattigdom, livsstil, missbruk eller maktmissbruk. Sammanhanget kan vara lokalt eller globalt.  Dina vänner för en sådan uppgift kommer du att hitta bland andra kristna,  på din skola, arbetsplats eller andra intresseorganisationer och aktionsgrupper. Var med och bygg Guds Rike!
  • Fyll ditt liv med glädje.  Precis som det är gratis att uppleva värmen av en välsignad vårsol, är det gratis att sola sig i Guds Andes solsken.  Kom ihåg att gratis och nåd har samma betydelse!  Din uppgift är att dela med dig av den nåd du fått till någon som inte är lika lyckligt lottad som dig själv. 
Det är  min vision att se mer av ett sådant genuint lärjungaskap. Det är också en vision av en Adventkyrka som allt mer vinner respekt och bidrar till en skillnad i samhället.  Ser fram emot att redaktionen för Ung Adventist fortsätter sitt arbete med tidningen med ovanstående tankar i bakhuvudet.

"‎Christianity without the living Christ is inevitably Christianity without discipleship, and Christianity without discipleship is always Christianity without Christ." --Dietrich Bonhoeffer

PS. Teologin, och eskatologin som ligger bakom mitt resonemang är fr.allt grundat på Matt. 25:31-44 och Luk. 4:18-19. Med den utgångspunkten av det Jesus sätter fokus på, kan vi skymta vårt uppdrag som hans lärjungar. Det finns också mycket mer i vår backlogg på denna blogg som är värt att titta djupare i, inte minst bloggposten Adventism 3.0. DS.