måndag 22 mars 2010

Att inte vara kyrka för att bli en kyrka

Rudy Dingjan, koordinator för Adventistsamfundets församlingsplantering i Nederländerna, delar i en kort artikel "Don't do church to plant one!" med sig av några tankar om hur man når den sekuläre holländaren med evangeliet. Det kulturella avståndet mellan Sverige och Holland är ganska litet... Hur ser det ut i Sverige? Håller du med, eller inte? Läs och tyck till!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Påminner mej om en sann berättelse där en kristen familj alltid ställde upp för sin sekulära grannfamilj - de bakade bröd - hjälpte till att klippa gräsmattan, handla, passa barnen - vattna blommorna när de var bortresta - etc. En tid efter att den kristna familjen flyttat fick grannfamiljen höra att deras granne sedan 20 år var kristna. Deras respons blev - "Varför talade de aldrig om Jesus?!"

Tillvägagångssätten i artikeln känns igen i de flesta sekulära sammanhang - det revolutionerande är väl att många kristna rörelser blivit populistiska när de adopterat dessa metoder för att nå människor med evangeliet.

Det skrämmande var att metoderna i sej blev till ett surrogat istället för evangeliet - i många fall lade metoderna hinder i vägen för uppriktiga sökare att få sann biblisk kunskap om Jesus. (Har själv sett/hört en talesman för en s.k. "metod-rörelse" öppet erkänna detta)

Jag har svårt att förstå att ett enkelt bibelstudium - ett vittnesbörd om hur Jesus har förvandlat mitt liv - att uppmuntra någon att börja läsa Bibeln eller - att vädja till någon att lära känna Jesus skulle vara omöjligt för en sekulär människa att ta till sej. Artikelförfattaren nämnde att det inte är vårt jobb att övertyga människor och det är sant att det är den helige Andes verk - men kan vi kalla oss kristna samtidigt som vi inte lever ut Kristus i våra liv och i vårt tal? Faran är att vi många gånger stirrar oss blinda på metoderna och faller i fällan att vittna om oss själva istället för Jesus.

(Därmed inte sagt att vi inte skall vara vänliga, hjälpsamma och röra oss ute bland sekulära människor - men vi får aldrig tro eller vara rädda för att inte Guds Ande och ord kan tränga in i alla människors hjärtan - det enda hindret för det sanna evangeliet är min totala överlåtelse och kärlek till Gud och mina medmänniskor =
progressiv kristen :-) Hebr 4:12; Jes 55:11; Jer 23:29

ne sa...

Tänk om det är så att vår bild av vad evangeliet är behöver komma under nytt ljus? Familjen som blev hjälpta - men inte fick höra om Jesus, kanske UPPLEVDE Jesu omsorg, men förväntade sig den Jesus som traditionen lärt dem. Kan vi tro att den Helige Ande ändå varit med i hela processen, trots att det inte förekommit bibelstudier som lyft fram den "rätta" sanningen? Vet vi slutresultatet? Nej- Guds vägar är större än denna ögonblickbild!

Angående traditionell kyrka. Det ligger stora ekonomiska och personella resurer (drygt 60-70%) bara i att hålla en församlings administration vid liv. SDA med sin världsorganisation är ett bra exempel på det. Inte mycket som blir över till omsorg och det församlingen är till för. Lösningen kan vara husförsamlingar - t.ex. Simple Church jag skrivit om i andra blogginlägg.