tisdag 30 mars 2010

Krav för medlemskap?

Tidningen Dagen har ett par intressanta artiklar under rubriken Dags att ställa krav för medlemskap?: "Medlemmarna vet ofta inte vad församlingen vill" och "Viktigt att alla ställs inför frågan vad det betyder att vara medlem". En del adventistförsamlingar, t.ex. Cornelius i Oslo har också infört en del av det som tas upp i artiklarna (t.ex. att man måste förnya sitt medlemskap vartannat år). Jag tror det finns en hel del klokt i dessa tankegångar: att i vissa avseenden "höja ribban" vad gäller medlemskap. Vad tycker du?

måndag 22 mars 2010

Att inte vara kyrka för att bli en kyrka

Rudy Dingjan, koordinator för Adventistsamfundets församlingsplantering i Nederländerna, delar i en kort artikel "Don't do church to plant one!" med sig av några tankar om hur man når den sekuläre holländaren med evangeliet. Det kulturella avståndet mellan Sverige och Holland är ganska litet... Hur ser det ut i Sverige? Håller du med, eller inte? Läs och tyck till!

söndag 14 mars 2010

Kristen - Live

Vi som kristna utvärderar ibland oss själva och funderar på vad församlingen är till för (internt kallar vi det kanske för hur vi ska driva mission). Återger här några tankar som slagit mig - återigen från mitt Londonperspektiv.

Besökte igår ett nystartat församlingsprojekt som kallas London Live i Notting Hill. Det drivs av ett gäng ungdomar i London, många med sin inspiration och utbildning från Newbold Collage. Gemenskapen var öppen och välkomnande, man hade drop-in före mötet där det serverades fika. Mötet var öppet för tankar hur veckan som gått varit och omtanke/bön för det som berör och känns tungt. Musiken i tillbedjan är lugn och bjuder in en närvaro av den Helige Ande. Människor blir berörda, ser speciellt en handikappad kille som varsamt omfamnas av sin följeslagare. Undervisningen handlar om hur Gud, genom sin Helige Ande leder oss framåt mot målet, precis som en GPS. Skulle vi åka fel finns alltid möjligheten till "re-routing". Hela mötet var alltså i en välkomnande anda och fyllt av Londonbesökarens vardagliga frågor och behov.
Men det som kanske berörde mig mest var att församlingen satsade på att göra skillnad i sitt lokala sammanang. Kollekten gick till att ge stöd för ett hospice för svårt sjuka barn. Där finns ett stakt exempel på vad "mission" handlar om.


Lite senare på kvällen läser jag en kommentar på Facebook att svensk fattigdom har många ansikten. Jag ger dig som läsare utmaningen att se ett konkret exempel på vad "mission" kan handla om i vår tids svenska samhälle. Länken/tankarna är Göran Skyttes från en ledarkommentar i Svenska Dagbladet.

Läs - och ge gärna feedback.

Min förhoppning är att vi med dessa två exempel kan se hur vi bygger Guds rike - här och nu.

fredag 5 mars 2010

Kom till Jesus - och lev livet

Ibland är det bra att bara sjunka tillbaka och reflektera över det viktigate - och att låta (blogg)-veckan landa på ett bra sätt.

Rekommenderar dig att lyssna till musiken och texten i denna musikvideo - känn dig omsluten av livet i Jesus.