lördag 9 januari 2010

En social klubb - eller?

En av våra anonyma läsare skrev:

Denna blogg anger Vi som skriver är inte säkra på att ha "sanningen" färdigformulerad i ett antal lärosatser eller tolkningar. Ok, det låter ju som att en insikt har skett (men som ju borde funnits redan från början oavsett...) Men finnas det då något som är säkert? Annars blir det som ett vända kappan efter vinden, att det tolkas så, eller att det är ett starkt inbördes socialt samfundspatos som ligger bakom. Precis som i en fotbollsklubb med stark samhörighet. Ibland är det inte alls fotbollen som binder, det är det sociala.

Anonym satter fingret på en av dagens verkligheter inom Adventkyrkan - den sociala samhörigheten. Så sent som idag upptäckte jag via en länk på Facebook en familj med 10 syskon som gett en god skörd av kusiner inom olika adventförsamlingar i Sverige. Det finns också andra familjer som når närmare 100-talet aktiva medlemmar fördelat över landet och som lokalt sätter en prägel på församlingslivet. Först av allt är detta givetvis en stor lycka för familjerna, men en nyformulering av tron blir också satt på vågen inför vad släktingar och fäder skulle tycka. Det är bra att hålla fast vid traditioner, bara vi kan se det viktigaste.

Något viktigt inom fotbollen (för att fortsätta med Anonyms bilder) är naturligtvis att få njuta av god fotboll, där vi kan välja att vara supporters till det lag vi tycker spelar bäst - och - stämmer med vår familjetradition. Men kanske den store fotbollsguden egentligen har en större tanke? Att fotbollen är en sport med många goda värderingar - där t.ex. Zlatan med en invandrarbakgrund från Rosengårds bakgator kan ta sig till toppen, där ungdomar kan välja ett liv skilt från droger, där ungdomar får ett värde och tillhörighet, där alla lagdelar är viktiga?

Kanske kyrkan - där Adventkyrkan är en av många - är en del i en större vision? Kan det vara så att det finns något viktigare än att sätta upp ett schema över framtida katastrofer när människor redan nu går under i vår närhet? I vår progressiva tanke på bloggen måste alltid denna grundfråga finnas med - pionjär- eller familjetraditioner får inte komma ivägen.

Hemligheten finns i Jesus -där vi kan ana vägen till fred, tillhörighet och rättvisa.

2 kommentarer:

Anonym sa...

I Bibeln finns det totalt 31.124 verser. Av de verserna innehåller 8.352 förutsägelser - 5.457 direkta förutsägelser och 2.895 bildlika typologiska förutsägelser. Det betyder att nästan 27% av Bibelns innehåll består av profetior. Kolla gärna hur många tidsprofetior det finns i Bibeln - Jesus var noga med tidsschemat!

Har du tänkt på hur många profetiska förutsägelser Jesus talade om - och då speciellt dem som berör oss som lever i den sista tiden? Min personliga uppfattning är att vi som SDA har en bra balans i vårt uppdrag att förbereda världen för Jesu ankomst. Budskapet innehåller så många viktiga komponenter, som tillsammans - om vi tar emot det och lever efter det - gör oss förberedda för de händelser som kommer och faktiskt redan har kommit/drabbat världen.

Att predika "domedagsprofetior" - som jag tror du menar ne - betyder inte att vi lägger armarna i kors och glömmer vår nästa eller blundar för verkligheten. Vad jag förstår har du ett fokus där du ofta talar och återkommer till Jesus och att leva som han levde - ibland nämner du också "gudsriket" och det är mycket bra eftersom Jesus och hans ord är grunden för vår tro.

Men vi glömmer ofta att det var Jesus själv som gav sina sändebud/ profeterna - i både GT och NT -
dessa ibland dystra förutsägelser.
Syndens väg och syndarens slut är defenitivt inget som Bibeln målar i rosaskimrande färger.

Se på Jesus. Ett bra exempel på att dessa "domedagsprofetior" har sin plats för att varna, bygga upp
och inge hopp är Jerusalems förstöring år 70 e.Kr. Jesus gav genom ängeln Gabriel Daniel förutsägelsen - både i tid och rum - detta verifierade och förtydligade sedan Jesus för lärjungarna och följden blev att inte en enda kristen som flydde staden omkom.(Dan 9:26; Matt 24:2; Mark 13:2; Luk 19:43,44; 21:20-24)

Jesus, lärjungarna och senare de 1:a kristna var inte overksamma och åsidosatte sina plikter att vara ljus i världen på grund av att de förkunnade ett varningsbudskap - så jag tror att svaret på din oro när det gäller oss som samfund är obefogad - även om det har förekommit och förekommer enstaka fanatister som har en obalanserad syn på vårt kärleksbudskap.
(Jes 46:9-11)

ne sa...

Tack Anonym för dina tankar. Med ditt intresse för biblisk statistik kanske du också kan räkna hur många gånger Jesus nämner ordet gudsrike/himmelsrike? Där tror jag både du och jag kan hitta nyckeln till den Högstes vilja med människan. I 3 1/2 år valde Gud att låta Jesus visa oss vägen till vem Han är, något annat tror jag inte vi ska kreditera Jesus-bilden, vare sig före eller efter Jesus tid på Jorden. Han sa - "Jag är vägen, sanningen och livet. Ingen kommer till Fadern utom genom mig". Jesus var uppfyllelsen av lagen och profeterna, för att världen en gång för alla skulle förstå Hans vilja med mänskligheten. Han gav oss den ultimata förståelse av lagen - som du säger - kärleksbudskapet.