onsdag 31 december 2008

Fred i Israel?

De senaste dagarnas anfall av Israel mot Gaza och Hamas har nu nått c:a 370 döda och över 1700 skadade. Känslan man får är att världssamfundet reagerar trögt och uddlöst. Israel, med sitt politiska stöd från väst, slår tillbaka mot terrorismen. Då kan det verka helt ok, men - å andra sidan - en dödad palestinier skapar kanske tio unga rebeller fyllda med hat och med mord i blicken.

Utan att kallas antisemitist kan man definitivt kalla Israels aktion för klart orättfärdig. Den uppfattning som många kristna har att världens slutliga konflikt ska uppstå i Mellanöstern får inte heller förlama till att inte reagera. Ser vi på Mästaren - Jesus - skulle reaktionen vara solklar. En stark uppmaning till försoning och fred. Några sådana exempel på reaktioner finns t.ex. från Diakonia som klart reagerar mot Israels aktioner i Gaza. Upptäckte i dagarna en portal på nätet - Jesussajten - som också belyser problemet. Läs gärna deras artikel och titta på länksamlingen över bilder hur krigets realiteter ser ut. En reaktion i grannlandet Norge kan du läsa om i ABC Nyheter. Här berättas hur demonstranter gick till attack mot Israels ambasssad i Oslo - kanske på gränsen till vad som kan kallas icke våld, men ändå, en reaktion som visar att människor reagerar.

Som människa känner man sig liten och maktlös och undrar vilken skillnad man kan göra för människorna som lider. Vad gör det för skillnad att skriva några rader i denna blogg? Kanske det kan göra skillnad om Du som läser ber för fred, om Du stöttar aktuella initiativ och aktioner, om Du??

Ja - vad tycker du? Har du något förslag?

fredag 26 december 2008

En profetisk försöksballong

Jag ska försöka mig på att släppa upp en försöksballong. Under de senaste veckorna har jag umgåtts med Jona. Jona bok har väckt många tankar, och jag vill ta upp en av dem.

Jonas budskap är: "Om 40 dagar skall Nineve förstöras." (Jona 3:4). Jona predikar budskapet - och Nineve går inte under. Jonas profetiska budskap har två egenskaper:

Egenskap 1: Det profetiska budskapet förutsäger en specifik framtid, men förkunnandet av det budskapet förändrar just den framtiden. Profetian är antitesen till den självuppfyllande profetian; Jonas profetia är en slags själv-icke-uppfyllande profetia.

Egenskap 2: Det profetiska budskapet har ett "bäst före"-datum. I Jonas fall är det övertydligt: "Om 40 dagar...". Men även utan denna specifika tidsangivelse hade budskapet haft ett "bäst före"-datum: vid någon tidpunkt hade det ju blivit uppenbart att Nineve inte förstörs, och senast då måste ju "bäst före"-datum ha passerats.

Jona kan förhålla sig på fyra olika sätt till sitt profetiska budskap och dess egenskaper:


  1. Jona kan ignorera dessa egenskaper. I så fall blir profeten en parodi på sig själv. Om Jona på 73:e dagen insisterar på att Nineve ska gå under om 40 dagar så är det ingen som tror honom.

  2. Jona kan passivt acceptera egenskaperna - och bli sittande resten av livet, bitter över att det inte blev som han tänkt sig, oförmögen att göra någon mer nytta för Guds rike som profet.

  3. Jona kan omtolka sitt budskap: "40 dagar" betyder nog inte 40 dagar, "förstöra" betyder nog inte "förstöra", osv. Omtolkningarna riskerar dock att transformera budskapet till ett formlöst flum, så att budskapet till slut inte är något budskap.

  4. Jona kan med glädje bejaka det profetiska budskapets egenskaper. Till det yttre blir det inte som tänkt (Nineve förstörs ju inte). Både profetens och Guds rykte riskeras (det Gud säger ska hända händer ju inte!). Men Jona kan med glädje konstatera att budskapet ägde en sådan kraft att det förändrade framtiden i harmoni med Guds önskan, och att budskapet därför har passerat "bäst före"-datum. Jona gör sig mottaglig för nya budskap och nya uppdrag från Gud.
Du kanske börjar ana försöksballongens former: Att det finns en kategori av profetiska budskap med egenskaperna att de förändrar framtiden; att de i någon mening inte går i uppfyllelse, och att de därför har ett "bäst före"-datum. Och inte minst: Hur förstår profeten själv sitt budskap och sin roll?

Låt mig blåsa upp ballongen lite till och sedan knyta ihop det hela. Adventismen identifierar sig gärna som en profetisk rörelse. (Se t.ex. samfundets dokument Seventh-day Adventists and the Ecumenical Movement, eller googla på "adventist prophetic movement".) Vi behöver därför ha en stor (själv)insikt i vad det innebär att vara profet och ha ett profetiskt budskap.

Kan det vara så att om vi tillämpade "Jona-modellen" på en del profetior och profetiska tolkningar, så skulle bilden klarna en smula? Har vi - i nuet eller i det förgångna - kört fast oss, men där "Jona-modellen" skulle kunna hjälpa oss framåt?

Jag menar inte att alla profetiska budskap har de egenskaper som jag beskrev ovan. T.ex. tror jag inte att profetian om att Messias skulle födas i Betlehem (Mika 5:2) har dessa egenskaper. Det svåra i modellen torde vara att identifiera vilka profetior som har dessa egenskaper.

Profetiska funderingar är "minerad mark", jag vet. Somliga blir oroliga när man tänker i nya banor. Men tro mig: Jag har ingen särskild profetia, tolkning eller trosats i tanken just nu. Jag har alldeles nyligen i Jona bok hittat en tankemodell som jag skulle vilja utforska. Jag är som ett barn som fått en kikare i julklapp, men som ännu inte tittat på världen genom kikaren. Modellen kan förbättras eller förkastas, allt efter vad den förtjänar.

Någon tycker säkert att detta inlägg var synnerligen teoretiskt och inåtskådande. Det bjuder jag på; det finns många slags blommor i Guds hage. Men jag hoppas att du ser den progressiva, framåtblickande tanken: Att inte blir sittande under den vissnade busken som Jona, utan att vara öppen för var Herren vill leda oss imorgon.

fredag 5 december 2008

Advent(ist) Conspiracy

Vi närmar oss jul och alla traditioner med gemeskap, julklappar och kanske också en tanke på beättelsen hur Jesus inledde sitt uppdrag på Jorden.
Men - vad är det vi håller på med i vår värld? Världen är knappast rättvis och Jesus uppdrag till oss att bidra till en bättre värld ligger synbart långt bort. Var kyrkan står i den frågan är viktig. Fokuserar vi så mycket på könsneutrala äktenskap, ekumenik eller eskatologi att julens huvudbudskap - omsorg och rättvisa - tappas bort?
Kanske Adventkyrkan kan stå i spetsen för en konspiration - en massiv yttring och kamp mot orättvisa, maktmissbruk och misshushållning av resurser? Jag tror just det är innebörden av att följa Jesus.
En början kan vara att titta på Advent Conspiracy - som vill förnya julens huvudsyfte med oss kristna som pådrivarna. Youtube-filmen nedan kommer därifrån. Vi kan göra skillnad!





Har du nu fått lite inspiration att det går att göra skillnad även i det lilla sammanhanget så föreslår jag en lite shoppingrunda till förmån för våra svagaste syskon och medmänniskor. Länkarna kommer från Facebook och gruppen Skön medveten jul. Det kanske tar 15 minuter av din tid, men jag lovar att din julklapp kan få större betydelse än du tror. Några exempel:

Adventisternas hjälporgansiation - ADRA - är ett alternativ att nå de mest katastrofdrabbade. Sätt in ett bidrag till Julgåvan via plusgiro 90 07 21-2.

Hör av dig och berätta hur din shoppingrunda gick.