onsdag 31 december 2008

Fred i Israel?

De senaste dagarnas anfall av Israel mot Gaza och Hamas har nu nått c:a 370 döda och över 1700 skadade. Känslan man får är att världssamfundet reagerar trögt och uddlöst. Israel, med sitt politiska stöd från väst, slår tillbaka mot terrorismen. Då kan det verka helt ok, men - å andra sidan - en dödad palestinier skapar kanske tio unga rebeller fyllda med hat och med mord i blicken.

Utan att kallas antisemitist kan man definitivt kalla Israels aktion för klart orättfärdig. Den uppfattning som många kristna har att världens slutliga konflikt ska uppstå i Mellanöstern får inte heller förlama till att inte reagera. Ser vi på Mästaren - Jesus - skulle reaktionen vara solklar. En stark uppmaning till försoning och fred. Några sådana exempel på reaktioner finns t.ex. från Diakonia som klart reagerar mot Israels aktioner i Gaza. Upptäckte i dagarna en portal på nätet - Jesussajten - som också belyser problemet. Läs gärna deras artikel och titta på länksamlingen över bilder hur krigets realiteter ser ut. En reaktion i grannlandet Norge kan du läsa om i ABC Nyheter. Här berättas hur demonstranter gick till attack mot Israels ambasssad i Oslo - kanske på gränsen till vad som kan kallas icke våld, men ändå, en reaktion som visar att människor reagerar.

Som människa känner man sig liten och maktlös och undrar vilken skillnad man kan göra för människorna som lider. Vad gör det för skillnad att skriva några rader i denna blogg? Kanske det kan göra skillnad om Du som läser ber för fred, om Du stöttar aktuella initiativ och aktioner, om Du??

Ja - vad tycker du? Har du något förslag?

5 kommentarer:

PA sa...

För att provocera en smula: Jag är inte helt säker på att Jesus skulle ha gått ut med "en stark uppmaning till försoning och fred". Jesus var i vissa avseenden notoriskt otydlig (missförstå mig rätt!) när det gällde att ta ställning för/mot t.ex. den romerska ockupationen. Han förordade inte seloternas våldsamma motstånd mot den romerska ockupationsmakten, men inte heller saddukeernas samarbete med ockupanterna. Han försökte inte heller mäkla fram någon slags kompromiss däremellan.

Jesus verkade tänka i helt nya banor: Gå milen som ockupationsmakten tvingar dig att gå (dvs underordna dig), men välj sedan frivilligt att gå en mil till (dvs trotsa ockupationsmakten genom att visa att du är en fri människa). Gör det oväntade. Agera i en helt annan dimension än det förutsägbara "för/emot". (Läs mer om detta i Brian McLarens bok The Secret Message of Jesus.)

Jesus verkade också tänka småskaligt och nerifrån-upp: Det är den du och jag som ska älska fienden, inte den berömde Någon Annan. Kanske är det därför Jesus inte gjorde några slags offentliga uttalande för/emot t.ex. romarnas ockupation. Hans rike är av ett annat slag: det är inte av den här världen, det är inom oss.

ne sa...

Bra att du tar upp aspekten om Jesu försoningslinje. Vad skulle den innebära för Israel? Palestina? Hamas? Att möta våldet med det oväntade - en försonande kärleksfull handling ger den största effekten.
Men - det ska väl inte hindra oss att avslöja maktens och hatets innersta frukter? Så fortsätt stå upp för orättvisa och förtryck. Älska din fiende. Du kan göra det personligt bara man tänker efter lite...

Birgitta sa...

Det finns ett par saker att komma ihåg när det gäller konflikten Israel - Palestina. SVTs rapportering är alltid pro-palestinsk. Det är heller inte ens fel att två träta. Sen kan man ju påminna sig hur det ser ut när fångar utväxlas. Vems fångar går själva över gränsen, och vems bärs horisontellt? Vem vinner politiska poäng på att civila offras i kriget? Vem slåss för att överleva?

Hur Kristus skulle ha agerat i konflikten är nog inte så lätt att veta. Jag tror att Israel fortfarande ligger Honom varmt om hjärtat. Av de här två folken är det ändå judarna som är ursprungsbärarna av Bibeln.

ne sa...

Tack Birgitta. Våldets och hatets spiral har ju alltid två sidor och vi väljer av olika orsaker ett perspektiv på problemet. Jag har svårt för att se att judarna skulle vara mer egendomsbärare av Guds plan än någon annan idag. Utmaningen,som jag ser det, är hur vi kan gräva fram mer av Jesus och hans perspektiv på Gudsriket. Vad innebär det för lösningen av en konfliktsituation? Vi kan inte veta vad Jesus skulle ha gjort men jag håller med PA att McLarens beskrivning av Jesus ger oss ledtrådar. Läs t.ex. boken Jesus hemliga budskap som finns i länksamlingen.

Rainer Refsbäck sa...

Efter att ha läst den franske filosofen Bernard-Henri Lévys reflektioner kring det som utelämnas kring rapporteringen av kriget mellan israeler och palestinier kan man fundera kring vem det är som offrar vem i denna infekterade konflikt.
Utan att förringa våldet som vi nu ser, läs: http://www.expressen.se/kultur/1.1424337/hamas-cynism