tisdag 23 juni 2009

Konferens och utveckling?

Adventistsamfundet har den sista helgen i juni sin valkonferens på Ekebyholm utanför Rimbo. Konferensen återkommer vart fjärde år och är en del i den demokratiska process som samfundet ingår i. Församlingar runt om i Sverige väljer delegater som tillsammans med pastorer och tjänstemän ska besluta i ett antal frågor inför den kommande mandatperioden. Det handlar om val av ledare, placering av pastorer, ekonomiska prioriteringar och omstyrningar, stadgefrågor och givetvis hur arbetet ska fokuseras och bedrivas. Att vara en del i denna demokrati handlar alltså om att bli utsedd till delegat, vilket inte alltid är enkelt av praktiska skäl (vem säger "hallå - välj mig - jag är den ni bäst behöver") och blir en fråga om kvotering vad gäller kön/hudfärg/åsikt. Enskilda personer och grupper kan lägga fram motioner, men processen är lång till beslut och måste i större frågor lyftas till de överliggande hierarkierna, vilket kan innebära att en fråga tar drygt 10 år att genomföras. Man kan säga att detta ger ett gott skydd för kyrkans tradition enligt den gamla successionsprincipen som känneteckar den traditionella kyrkorörelsen, men kanske inte den smidigaste dynamiken för snabba beslut.

Givetvis finns en stor ödmjukhet och vilja att lyssna till Den Helige Ande för att genomlysa alla beslut i den traditionella processen, men som representant för denna blogg ser jag att vårt sammanhang, nätdialog och postmodernism skapat nya vägar för dialog, andlig inspiration, förändring och beslut.

Om än de frågor vi diskuterat på denna blogg kommer upp eller inte, så är det ändå ingen tvekan att det på sikt kommer att ge eko. För er som följt denna blogg och är aktiv som delegat kan ni förhoppningsvis hitta frågor på konferensen som är värda att ge stöd i en progressiv riktning medan andra frågor kan läggas åt sidan. Vi tror att några viktiga frågorna för Adventkyrkan framöver handlar om:

  • Att göra Jesus känd som den livsförvandlade inspirationskälla Han är.

  • Utveckla församlingar som uppmuntrar till att leva det goda livet, se alla som likvärdiga oavsett lynne och förmåga att uttala sin tro med de rätta andliga termerna. Utgår från det positiva och det som fungerar hellre än att stå i försvar och sprida misstro. Omsorg och kärlek är de ledande kännetecknen. Vi tror på små, nära dynamiska cellförsamlingar där närhet och relation till andra kristna i Sverige är en självklarhet samtidigt som vi tar vara på Adventkyrkans konstruktiva tradition.

  • Ett allt större engagemang för svaga och utsatta i samhället. Här finns potentiella människor i behov direkt i anslutning till kyrkdörren, men vi kan inte heller blunda för den miljard människor som svälter i världen. Den mest övertygande evangeliska insatsen är en hjälpande hand. Den kan aldrig ifrågasättas och ger ett bestående intryck - varför gjorde du detta mot mig?

  • Ett trovärdigt engagemang för en hållbar ekonomi och ekologisk utveckling är en nödvändig fråga på den kyrkliga agendan.

Om dessa exempel på frågor är värda en diskussion inom Adventkyrkan, i dess församlingar eller konferens har vi en framtid som kyrka. Detta kan och måste ske med en brinnande Jesustro att Han kan göra skillnad, att Han gör sitt Ord synligt i Sverige idag genom Adventkyrkan som en av sina kyrkor. Som progressiv behöver vi inte bevaka det förflutna eller dess traditioner, vår uppgift är att ge det eviga evangeliet sin adekvata placering i nuet.

1 kommentar:

Anonym sa...

Skall Adventkyrkan ha ” Ett trovärdigt engagemang för en hållbar ekonomi och ekologisk utveckling” som en viktig fråga? Svaret måste väl vara både ja och nej beroende från vilket håll saken betraktas ifrån. Rent allmänt kan ju kyrkan ställa sig positiv till god livsmiljö och fördöma girighet, men där bör man nog stanna, annars finns risk att man aktiverar sig i frågor som inte har med evangeliet att göra och dessutom kan visa sig vara felaktiga.

Teorin om hållbar ekonomi med avseende på ekonomins funktionssätt (finanssystem, penningpolitik, skatter m.m.) utvecklas med tiden och där finns inga färdiga och absoluta svar. Det senaste är att man skall begränsa bonus systemen på finansmarknaden för att förhindra för stort risktagande och därmed påföljande finanskris. Åsikterna går isär om olika ekonomiska teorier och vad som krävs för ett stabilt finansiellt och ekonomiskt system. Den diskussionen bör Adventkyrkan hålla sig utanför.

I fråga om ekologi – dit hör väl frågan om miljö och hållbar ekonomi – är Svenska Kyrkan ett avskräckande exempel. De har aktiverat sig i klimatfrågan och gått ut med den stora trumman i fråga om koldioxidutsläpp.
Professor Richard Lindzen som är en av världens mest meriterade klimatforskare vid Massachusetts Institute of Technology, har nyligen visat att det också finns en negativ återkoppling mellan koldioxid och global temperaturhöjning, som gör att vi inte kommer att få någon större uppvärmning på grund av koldioxidutsläpp. Han säger också att: "The fact that the world went into hysterics over changes in global mean temperature anomaly of a few tenths of a degree will astound future generations." Jag skall inte gå ytterligare in på den frågan, detta är inte rätt forum för den saken, men klimatfrågan har f.n. utvecklats till en masspsykos, med religiösa inslag. Det finns mycket annat inom miljörörelsen som är främmande för sund kristendom, t.ex. att djuren är lika mycket värda som människan, kopplingar till österländsk religion, new age, m.m. Adventkyrkan bör hålla sig på avstånd från den s.k. ”miljörörelsen”, som idag styrs av politik och av människor som behöver ständigt nya larmrapporter för sin inkomst, i symbios med massmedia som tjänar pengar på larmartiklar.

God miljö vill vi alla ha, i olika biståndsprojekt är det t.ex. prima bra att man ger folk rent vatten. Generellt sett är dock Adventkyrkans uppgift att hålla sig till evangeliet och behålla ett tydligt avstånd till miljörörelsen, där uttryck som ”engagemang för en hållbar ekonomi och ekologisk utveckling” kan tolkas fel.