söndag 5 oktober 2008

Ett liv för Guds rike

I slutfasen av berättelsen om Jesu liv frågar Jesus lärjungar hur det ska gå för dem när han är borta. Jesus svarar att han skulle sända Hjälparen – den Helige Ande. Här finns en stor hemlighet som vi kristna kan ta del av – och som är en del i de flesta kyrkor och samfunds trosbekännelse. Gud finns hos oss idag och påminner oss om vad Jesus gjorde.

En förgrundsfigur inom adventismen – Ellen White – lade genom sitt inspirerande ledarskap i slutet av 1800-talet grunden till det som idag är Adventistsamfundet. Genom henne har Jesu missionsbefallning att gå ut till de fattiga, hjälpa de svaga, ge syn åt de blinda blivit verklighet. Hennes frukter finns med på listan över de goda frukterna som Anden ger oss (Gal 5:22). Följde med intresse web-sändningarna från Ekebyholm där man under helgen diskuterade Ellen White och de historiska rötterna för adventismen. Med en tro på att Gud alltid har en positiv mening med alla människors liv kan jag se att Whites roll haft goda frukter, speciellt för utvecklingen av den tidiga adventrörelsen. Med traditionellt kyrkospråk kan men ge henne egenskapen att ha ägt profetians gåva. Men frågetecknen finns också där, och den som gör henne till mer än en inspirerad, visionär andlig ledare får problem. Då kan frukterna bli av ett annat slag än de goda frukterna, men den diskussionen får anstå till senare inlägg på denna blogg.

Samma tro på att Guds Ande finns verksam också i vår tid ledde mig idag till Brickebergskyrkan i Örebro. Frågan jag tog med mig var hur gudsriket skulle presenteras av den anglikanske prästen Mark Aldridge, också ledare för New Wine-rörelsen. Förkunnelsen var enkel och fokuserad på vad en vandring tillsammans med Jesus kan innebära. Födda på nytt, planterade i honom kan vi dela med oss av det goda livet. Glädjen i Jesus smittar av sig. Gudsrikets löften om pånyttfödelse och helande är en realitet. I lugn och stillsam förbön blev människor helade och livsförvandlade – daterat dagens datum – i ett regnigt och kallt Sverige. Det finns hopp för Sverige, Adventkyrkan, ja för dig och mig. Hoppet heter Jesus och kraften i Hans löften om gudsriket bland oss.

Inga kommentarer: